Αρχική Πολιτισμός Μέγαρο Σλήμαν: Ο άνθρωπος που ζωγράφισε τους τοίχους του μοναδικού κτιρίου του...

Μέγαρο Σλήμαν: Ο άνθρωπος που ζωγράφισε τους τοίχους του μοναδικού κτιρίου του Τσίλερ [εικόνες]

0
0

Σαν σήμερα πριν από 139 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου 1879, έφτασε στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Ερρίκου Σλήμαν και του Ερνέστου Τσίλερ, ο Σλοβένος ζωγράφος Jurij Šubic.

Αποστολή του, να κοσμήσει με τις ιδέες και το ταλέντο του, το Μέγαρο Σλήμαν, το Ιλίου Μέλαθρον.

Ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος, ο Λουκιανός αλλά και ο Γκαίτε αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τον Šubic, ο οποίος άφησε με αυτόν τον τρόπο το καλλιτεχνικό του ίχνος στην ταυτότητα του κτηρίου, ολοκληρώνοντας το έργο του στο στο Ιλίου Μέλαθρον στις 13 Οκτωβρίου 1880.

Τιμώντας τον καλλιτέχνη, το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει έκθεση με έργα του.

Το έργο του καλλιτέχνη χαρακτηρίζει «το πνεύμα του συνεχούς διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, και της ματιάς των διαφορετικών παραδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών πάνω στην κληρονομιά της αρχαιότητας», τονίζει με αφορμή την έκθεση η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Αποψη της έκθεσης στον 1ο όροφο του Νομισματικού Μουσείου

Εργα του Σλοβένου ζωγράφου Jurij Šubic

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας, το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας και την Πρεσβεία Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Αθήνα, με την ευκαιρία της κρατικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor στη χώρα μας στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Τοιχογραφίες του κοσμούν το Μέγαρο Σλήμαν

Η έκθεση τελεί υπό την τιμητική αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ενώ στην εκδήλωση θα παραστεί ο Σλοβένος υπουργός Πολιτισμού Dejan Presicek.
Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2019.

Νομισματικό Μουσείο

Πληροφορίες για την έκθεση στα τηλέφωνα του Νομισματικού Μουσείου: 210 36 32 057, 210 36 12 834, 210 36 12 872.