Αρχική Κόσμος Παλιρροϊκά κύματα στον Ειρηνικό μετά τον ισχυρό σεισμό στην Νέα Καληδονία

Παλιρροϊκά κύματα στον Ειρηνικό μετά τον ισχυρό σεισμό στην Νέα Καληδονία

0
0

Παλιρροϊκά κύματα προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 7,6 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα ανοιχτά της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι Αρχές της Νέας Καληδονίας κάλεσαν τον πληθυσμό να μεταβεί αμέσως σε ασφαλείς τοποθεσίες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε νωρίτερα το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC).

«Υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν επικίνδυνα παλιρροϊκά κύματα εντός 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού κατά μήκος των ακτών του Βανουάτου και της Νέας Καληδονίας», σύμφωνα με το PTWC.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, που σημειώθηκε ανοιχτά της υπερπόντιας αυτής κτήσης της Γαλλίας, ήταν μικρό, υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 155 χιλιομέτρων ανατολικά, νοτιοανατολικά των Νησιών Λογιοτέ ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νέας Καληδονίας, ενώ λίγες ώρες αργότερα ισχυρός μετασεισμός 7 Ρίχτερ.

Η Νέα Καληδονία των περίπου 270.000 κατοίκων βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα τόξο με τεκτονικά ρήγματα που εκτείνεται από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και όπου είναι συχνοί οι σεισμοί και έντονη η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το Σάββατο ένας σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα, ενώ τον Οκτώβριο ένα τσουνάμι έπληξε το Πάλου στην Ινδονησία μετά από ισχυρότατη δόνηση 7,5 Ρίχτερ προκαλώντας το θάνατο άνω των χιλίων ανθρώπων.